Angereds/nordost företagarförenings Årliga Utvecklingspris

Syskonen och  medarbetare på LPE Sverige AB.  Vinnare årets företag 2021, Foto: Hamid Raziullah Syskonen och medarbetare på LPE Sverige AB. Vinnare årets företag 2021, Foto: Hamid Raziullah

Årets Vinnare 2022
Familjebostäder AB

Familjebostäder har en långsiktig och tydlig strategi för Angered och Bergsjön som man arbetar målmedvetet mot, dem satsar och utvecklar hela stadsdelen och är ett draglok i området som är av mycket stor betydelse för alla i dess närhet.

Förutom att de har ett av det bästa service betygen från sina hyresgäster i Göteborg Stad skapar dem också 250 sommarjobb till ungdomar i området som är mycket eftertraktade och viktiga då det är mångas första riktiga jobb.


 De arbetar framgångsrikt med täta dialoggrupper med dem boende under renoveringar, de har b.la. skapat en app., FamboAppen för att underlätta bokning av tvättstuga, felanmälan mm för att visa hyresgästerna att man är ett bolag som går i takt med sin tid och utvecklas.
Familjebostäder har också ett samarbete med Business Region i Gamlestaden för att kunna fånga upp dem boenden som vill starta eget.

Familjebostäders kärnvärden är= Positiva, Engagerade, Pålitliga, Samspelta.

 Vi i Angereds Företagarförening, anser att Familjebostäder lever väl upp till sina kärnvärden och bevisligen också deras hyresgäster.


Tidigare pristagare har varit BodyCote, Thelander & Östling, Estrella, Babak Kött & Chark, DataNova Sweden AB , Serneke AB , Saigon food , K A Lungren AB, Alelyckans Sportcenter


Mer information:
Mikael Ljungberg, ordförande, Mobil: 0730-563262, 

Thorbjörn Hammerth, VD, info@familjebostader.se  ,  https://www.familjebostader.se

Syskonen och  medarbetare på LPE Sverige AB.  Vinnare årets företag 2021, Foto: Hamid Raziullah Syskonen och medarbetare på LPE Sverige AB. Vinnare årets företag 2021, Foto: Hamid Raziullah

Vinnare 2021

LPE Sverige AB

Grunden till LP lades redan 1956 av Lennart Petersson då han tog över föräldragården i Stannum, Gråbo. 1995 ombildades bolaget och dem sex barnen tog över företaget.


Juryns motivering: 
 
Engagemang och kunnande har präglat LPE under alla år, ända sedan starten 1956.
 Att sätta kunden främst och att samarbeta för att nå dem bästa lösningarna har varit deras drivkraft.
 Att kunna leda och driva ett företag, 6 st. syskon emellan har säkert sina egna utmaningar, att dessutom göra det så långsiktigt, så framgångsrikt det krävs mycket styrka, som kanske kommer från jorden runt Gråbo.

Sysselsättning:

LPE arbetar målmedvetet med kompetensutveckling och kvalitetssäkring, man har också byggt en stabil värdegrund, som medarbetarna verkar att uppskatta då många av dem har jobbat där i över 20 år, ett bevis på att LPE skapat en bra arbetsmiljö för sina ca 150 medarbetare.

LPE  som bolag har också skapat en mycket stabil ekonomisk grund att stå på, vilket borgar för många fler goda år för LPE, för dem anställda, för Göteborg, för Angered/Gråbo.

Det är en ära att dela ut priset till LPE, årets företagare i Angered/Gamlestaden


Tidigare pristagare har varit BodyCote, Thelander & Östling, Estrella, Babak Kött & Chark, DataNova Sweden AB , Serneke AB , Saigon food , K A Lungren AB, Alelyckans Sportcenter


Mer information:
Mikael Ljungberg, ordförande, Mobil: 0730-563262, 

Bert Peterssoon, VD, tel: 031-332 55 32 ,  www.lpe.se 

 

Far och son, Stellan Björk och Mathias Björk, Alelyckans Sportcenter AB,  Vinnare Årets företag 2019, Foto: Hamid Raziullah Far och son, Stellan Björk och Mathias Björk, Alelyckans Sportcenter AB, Vinnare Årets företag 2019, Foto: Hamid Raziullah

Vinnare 2019

Alelyckans Sportcenter AB

Juryns motivering:

Alelyckans Sportcenter är ett unikt familjeföretag som visar på enastående entreprenörskap och nytänkande

AB Alelyckans Sportcenter invigdes hösten 1974. Initiativtagare till detta var ur-göteborgaren Vilhelm Björk. Som kompanjon hade han Svenska Tennisförbundets generalsekreterare Sten Heyman. Idén till Alelyckans Sportcenter fick min far när han dagligen passerade de tomma vattenbassängerna vid Alelyckan, säger Stellan Björk, ägare och VD till anläggningen. Ett arrendeavtal skrevs med Göteborgs Stad och detta varade ända tills företaget köpte loss anläggningen för ung. 6 år sedan. 

Grunden för Alelyckans Sportcenter skulle vara racketsporter och den ryggraden gäller än idag. En del lite udda sporter har också passerat revy på sportcentret. Den mest originella måste varit en rullande skidbacke som placerades på en squashbana. Det senaste tillskottet är 4 banor med Pickleball. Så hallen har hela tiden utvecklats på olika sätt, men ändå behållit sin grund. 

Sysselsättning och Jämställdhet 
Idag har Alelyckans Sportcenter 18 anställda. En del på heltid, andra på deltid eller timanställda. Antalet kvinnor jämfört med män, är jämt fördelat. Under alla år har Alelyckan varit en första kontakt och givit ungdomar, både flickor och pojkar, en fot in på arbetsmarknaden. 
Vid varje skollov erbjuder Alelyckans Sportcenter Göteborgs ungdomar att sporta för en subventionerad summa. Eftersom de prioriterar familjer så spelar även föräldrar, mor och farföräldrar till skolungdomarna till samma billiga pris. Detta är ett sätt där Alelyckans Sportcenter tar sitt sociala ansvar. 

Miljö 
Miljöarbetet har alltid varit prioriterat på Alelyckans Sportcenter. Det kan vara allt från att arbeta så mycket som möjligt med t.ex. returglasflaskor, källsortera till att göra besparingar med varmvatten till duschar. Detta arbete fortgår och utvecklas ständigt i hallen. 
Under den senaste tiden har det tillkommit två nytillskott i hallen - i november 2018 var det invigning av lunchrestaurangen Alvas, som serverar modern husmanskost, och en konferensdel. Dessa två saker gör att de kan fortsätta att utveckla Alelyckans Sportcenter. 


- Stoltast blir jag när jag tänker på att vi, aldrig fått en krona i bidrag till vår verksamhet och ändå förmått att klara oss i över 40 år. Alelyckans Sportcenter har alltså under alla år inte belastat Göteborgs skattebetalare med en (1:-) krona, säger Stellan Björk VD för Alelyckans Sportcenter.

Tidigare pristagare har varit BodyCote, Thelander & Östling, Estrella, Babak Kött & Chark, DataNova Sweden AB , Serneke AB , Saigon food och K A Lungren AB.


Mer information:
Mikael Ljungberg, ordförande, Mobil: 0730-563262, 

Stellan Björk, VD, tel: 031-48 17 10, stellan@alelyckanssportcenter.com, www.alelyckanssportcenter.com


 

Kusinerna Patrik Ludgren och Anna-Maria Lindholm från K A Lundgren AB Vinnare Årets företag 2018, Foto: Hamid Raziullah Kusinerna Patrik Ludgren och Anna-Maria Lindholm från K A Lundgren AB Vinnare Årets företag 2018, Foto: Hamid Raziullah

Vinnare 2018

K A Lundgren AB

Juryns motivering:

Marknadsföra och sätta Angered / Gamlestaden i fokus: 
K A Lundgren är ett familjeföretag som grundades 1902 och som nu drivs av fjärde generationen Lundgren. Adressen är Äsperedsgatan 18 i Gunnilse och de har 11 anställda.
Sedan generationer har släkten bott i området och barnbarns barnen till grundaren Karl Adolf Lundgren, Patrik och Anna Maria är uppvuxna i Linnarhult. 2007 blev Patrik VD och Anna Maria CFO. 
Starten till K A Lundgrens är 1902 då Karl Adolf Lundgren stod på Kungstorget i Göteborg och sålde korvskinn. Än idag, över 116 år senare, gör de samma sak men via internet och med ett komplett sortiment till både företag och privatpersoner, med huvudsakligt försäljningsområde Sverige, Finland och Norge.

Lokal sysselsättning och jämställdhet: Personalstyrkan är blandad med 4 kvinnor och 7 män. Trivseln är stor (mao låg personalomsättning) och flera har jobbat hos dem i ca 20 år. Det ger bibehållen kompetens och stabilitet. Två av medarbetarna bor i området. 
Produkterna är i mångt och mycket desamma sedan starten, men sortimentet har varierat lite över tid. I konkurrens med pizza och hamburgare har det nu blivit modernt med korv och framtiden ser ljus ut ochmed stor erfarenhet och en kundkrets av charkuterier över hela landet är man bland de största i branschen.

K A fick aldrig uppleva Internet, men 112 år efter starten öppnade hans barnbarnsbarn Lundgrens Skafferi. En butik på webben där privatpersoner, som vill stoppa korv, får tillgång till fyra generationers kunskap och fjälster för alla tänkbara sorters korv.


Tidigare pristagare har varit BodyCote, Thelander & Östling, Estrella, Babak Kött & Chark, DataNova Sweden AB , Serneke AB och Saigon food.


Mer information:
Mikael Ljungberg, ordförande, Mobil: 0730-563262, 

Patrik Lundgren VD, Mobil: 0734-089151, patrik@kalundgren.se, www.kalundgren.se 

Syskonen Quang, Julia och Minh Nguyen tar emot priset av ord. Mikael Ljungberg,  Foto: Wahid Raziullah Syskonen Quang, Julia och Minh Nguyen tar emot priset av ord. Mikael Ljungberg, Foto: Wahid Raziullah

Vinnare 2017

Saigon Food AB

Juryns motivering:

Marknadsföra och sätta Angered / Gamlestaden i fokus: Bolaget startade 1992 på Brahegatan i Gamlestan, där familjen bedrev verksamhet i flera år. 2004 startade man Saigon Food AB i Alelyckan och växte sedan även där ut ur dessa lokaler vilket gjorde att man byggde sin egna fastighet ( 8 200 kvm ) i Angered som var klar november 2013. Detta var avgörande för deras verksamhet då den inte längre kunde utvecklas utan behövde större ytor,
Samtidigt med detta gjorde även bolaget en stor investering för deras butik och servering i Nordstan som öppnade dörren november 2013.
Quang Nguyen Vd och delägaren är uppvuxen i området och har gått i skolan i Bergsjön och senare på Angereds gymnasium.
Saigon Food är en av Sveriges största leverantörer av asiatisk mat och har de sista 10 åren varit ett lönsamt och snabbväxande företag.
( DI Gasellföretag 2010, Ernst & Young Entrepreneur of the Year 2011 )


Ge en ökad sysselsättning: 80 % som arbetar i bolaget bor i området och hela 50 % av dessa är det deras första fasta tjänst i ett bolag. Detta sammantaget höjer familjens standard och gör att arbetet påskyndar det sociala i samhället. Man har under de sista åren anställt 30 st och är idag 58 st medarbetare fördelat på Angered ( 38 ) och butiken i Nordstan ( 20 st ).
Man bedriver även internutbildning för sin personal.

Ge en god miljöutveckling: Använder IL recycling, återvinning av plast, wellpapp samt träpallar som inte bara bidrar till bättre miljö utan även spar pengar till bolaget.
Kylanläggningen drivs av miljövänlig koldioxid och Göteborgs Energi levererar naturgas till uppvärmningen av bolagets ytor, mao närproducerat.

Ge en ökad jämställdhet och mångfald: 1/3 är kvinnor och 2/3 män och sju nationaliteter är representerade i bolaget.
Anställer 40 + are !
Personalen är främst från Asien och är flerspråkiga vilket är nödvändigt vid inköp och försäljningen i Sverige.

Tidigare pristagare har varit BodyCote, Thelander & Östling, Estrella, Babak Kött & Chark, DataNova Sweden AB och Serneke AB

Mer information:
Mikael Ljungberg, ordförande, Angereds Företagarförening, telefon 0730-563262.

Quang Nguyen VD, Saigon Food AB, 031-3378400, Quang@saigon.se

 

Thomas Järund, Kommunikationschef på  Serneke Group AB tar emot priset av Ordförande Michael Ljungberg Foto: Wahid Raziullah Thomas Järund, Kommunikationschef på Serneke Group AB tar emot priset av Ordförande Michael Ljungberg Foto: Wahid Raziullah

Vinnare 2016

Serneke Group AB

Juryns motivering:

Marknadsföra och sätta Angered / Gamlestaden i fokus: Prioritet SERNEKE Arena invigdes i juli 2015 och är en arena för alla som sammanlänkar Nord Ost med staden. I Vision för Södra Gårdsten finns en 10-årig utbyggnadsplan av verksamhetsområde med hotell, kontor, verksamheter, caféer och restaurang. Det finns även planer för 200-300 bostäder samt ett tiotal bolokaler. (bostäder kombinerade med verksamhetslokaler vilket skapar möjligheter för familjer som bedriver småskalig verksamhet)

SERNEKE vill vara med och forma Göteborg och påverka en positiv utveckling i de utsatta områdena.

Ge en ökad sysselsättning: Snabb tillväxt i företaget, har sysselsatt över 400 nya personer de senaste två åren och är idag 750 st anställda. Genom byggnationen i Gårdsten (GLC etc), skapade de fler jobb när nya verksamheter etableras i området. Skapa nya verksamhetsytor och att skapa förutsättningar för en företagsetablering i en del av Göteborg som huvudsakligen utgörs av bostäder.

Ge en god miljöutveckling: Minskar miljöpåverkan genom innovativa lösningar, ex de hade en betongstation på plats under byggnationen av Prioritet Serneke Arena som gjorde att de drastiskt minskade antalet transporter. Möjlighet till grön el på alla byggen.

Ge en ökad jämställdhet och mångfald: Så som hos många Bygg företag är de flesta anställda manliga men de har en medvetenhet om att det är en skev könsfördelning inom bolaget. Så när de tex rekryterar till stödfunktioner där kvinnor är överrepresenterade försöker de i den mån det går och utefter kompetens balansera gruppen. Detsamma gäller i produktion där det omvända gäller. Bolaget sätter alltid kompetens i första hand men försöker alltid balansera i de grupperna de ska rekrytera till oavsett om det gäller ålder, kön eller etnicitet. SERNEKE tror på att mångfald leder till bättre resultat. 

- Det är hedrande för oss på Serneke att få detta pris. Vi är en snabbväxande och engagerad byggkoncern som vill bidra till ett bättre samhälle genom att utveckla och bygga hållbara projekt. Att få utmärkelser som dessa i de lokala samhällen där vi verkar är ett bevis på att vi lever som vi lär, vilket känns extra kul, säger Ola Serneke, vd Serneke Group.

Tidigare pristagare har varit BodyCote, Thelander & Östling, Estrella, Babak Kött & Chark och DataNova Sweden AB

Mer information:
Mikael Ljungberg, ordförande, Angereds Företagarförening, telefon 0730-563262.
Thomas Järund, Kommunikationschef, Serneke Group AB, telefon 0704-455087
 

Foto: Barry Li Foto: Barry Li

Vinnare 2015

DataNova Sweden AB

Från ett litet lokalt enmansföretag till ett bolag med tolv anställda och tre servicecenter runtom i Göteborg. DataNova Sweden AB får årets utvecklingspris av Angereds Företagarförening för sitt sätt att marknadsföra och sätta Angered på kartan.

Varje år delar Angereds Företagarförening ut ett utvecklingspris. I år går det till DataNova Sweden AB bland annat för att företaget bidragit till ökad sysselsättning – av bolagets tolv anställda bor samtliga i Angered.

– Vi är mycket glada över priset, säger Hamid Raziullah, VD, som äger bolaget tillsammans med sin bror Wahid och far Razi. 1992 startade vi här i området och priset är ett bevis på att vi har satsat rätt. Vi är stolta över att vara här i Angered och vi får mycket tillbaka av området.

En bidragande orsak till framgången är, enligt företagets VD, placeringen i Angered:

– Här har vi bra kommunikationer och företagsklimat. Det är också en god mix mellan stora och små företag med levande nätverk och mycket kontakt sinsemellan.

Mycket muskler och idéer

 – Vi har växt upp i Angered, vi har utbildats i Angered och vi har arbetat upp oss i Angered. Den som säger att det inte finns potential här får tänka om.

– Vi har mycket muskler i vår stadsdel och mångfalden gör att unika och kreativa idéer växer fram, säger Vice VD Wahid Raziullah.

– Vi vet att många av våra ungdomar sitter inne med fantastiska entreprenörsidéer men vågar inte släppa fram dem. Jag vill säga till dom att våga ta steget fullt ut och visa vad du och dina idéer går för fortsätter Wahid.

Bidrar till miljön och mångfalden

En motivering till priset är att bolaget är ett miljötänkande IT-företag som bland annat ser som sin uppgift att återvinna det som är skadligt för miljön från dess egen bransch på rätt sätt.

– Vi återvinner kundernas gamla elektronikskrot och använder även solenergi genom solceller på vårt tak för en del av den dagliga driften.

Dessutom bidrar företaget till ökad mångfald genom att sex olika nationaliteter finns representerade bland personalen.

Intensivt år

2014 var ett intensivt år då DataNova vann en stor upphandling för service av Apple produkter för Göteborgs Stad tillsammans med två andra bolag.

– Dessutom öppnade vi en shop-in-shop i Mölndal enligt det växande internationella konceptet där flera företag går ihop i en och samma butik, berättar Hamid Raziullah. Tillsammans med Elof Ericsons Foto kan vi nu erbjuda både data- och fotoservice i en och samma affär. 


Läs även på Affärer i väst:  http://affarerivast.se/nyheter/datanova/#.VYEVBfntlBc


 

Foto: Hamid Raziullah Foto: Hamid Raziullah

Vinnare 2014


Babak Kött & Chark

För fjärde året i rad delar Angereds företagarförening ut Årets Utvecklingspris. 2014 års mottagare är Babak Kött & Chark som får utmärkelsen bland annat för sitt sätt att sätta Angered i fokus samt bidra till sysselsättning och mångfald. Bolaget är en av få butiker i Sverige som styckar hela djur själva.

Ägaren Babak Seyed Hoseini är andra generationen i familjeföretaget.  Hans far arbetade i över 40 år med livsmedel i hemlandet Iran, där han också drev ett eget slakteri. I Sverige tog de tillvara på erfarenheterna och kunskaperna och startade Babak Kött & Chark i Gårdsten 1994.  Butiken firar med andra ord 20-årsjubileum i år och har idag tolv anställda. Butiken är en av få i Sverige som styckar hela djur själva och den levererar kött till över 100 restauranger.

Babak Seyed Hoseini på Babak Kött & Chark är mycket stolt och glad över utmärkelsen från Angereds Företagarförening.

- Det är en ära och vi ser fram emot att vidareutvecklas och hålla samma höga nivå i service och kvalitet. Företaget växer och vi kommer inom en snar framtid att bygga ut och anställa fler. De flesta av våra anställda bor i Angered och Gårdsten och vi är glada att vi kan skapa arbetstillfällen för de som bor i närområdet.

Babak Seyed Hoseini är tacksam för det stöd och de förutsättningar företaget fått genom det kommunala bostadsföretaget Gårdstensbostäder.

- Jag vill speciellt tacka tf vd Michael Pirosanto för att han trodde på vår vision när vi startade för 20 år sedan.

Angered företagarförenings utvecklingspris går till Babak Kött & Chark med följande motivering:

- Babak Kött & Chark marknadsför och sätter Angered i fokus: Många boende i området och lokala restauranger/butiker har idag en relation till bolagets produkter.

- Babak Kött & Chark ger en ökad sysselsättning: Personalstyrkan har ökat under åren och idag har bolaget en personalstab på tolv stycken.

- Babak Kött & Chark bidrar till en god miljöutveckling: Företaget har chark och styckning intill butiken och många kunder är lokala. Bolaget är en av få butiker i Sverige som styckar hela djur själva.

- Babak Kött & Chark ger en ökad jämställdhet och mångfald: Babak Kött & Chark har idag många kunder utanför sitt rörelseområde i Angered som besöker butiken och handlar. Att många får se och handla i området Angered bidrar till mångfalden.

Företagets hemsida: http://www.babakchark.se/

Foto: Hamid Raziullah Foto: Hamid Raziullah

Vinnare 2013

Estrella AB

Angered företagarförenings utvecklingspris 2013 går till Estrella med följande motivering:
• Estrella bidrar till att marknadsföra och sätta Angered på kartan. Nästan alla
svenskar har en relation till Estrellas produkter som finns i de flesta hem.
• Estrella bidrar till ökad sysselsättning. Estrella är en av Angereds största arbetsgivare
med sina 175 anställda. Sedan Estrella stängde sitt huvudkontor i Stockholm 2012 är bolaget
koncentrerat till Angered. Genom Estrellas val av Frode Laursen som samarbetspartner för
transporter och lagerhållning, har ytterligare arbetstillfällen skapats i Angered.
• Estrella bidrar till god miljöutveckling. Transporterna har minskat tack vare att Estrella
nu har sitt centrallager i Frode Laursens angränsande anläggning. Fabrikens fritöser och
lokaler värms upp av naturgas via stadens gasnät. Alla tjänstebilar ska vara miljöfordon.
• Estrella bidrar till ökad jämställdhet och mångfald. Företaget har idag 24 olika
nationaliteter bland de anställda och personalomsättningen är låg.

Företagets hemsida: http://estrella.se/


Läs artikel om Estrella på Utveckling Nordost Hemsida

Vinnare 2012

Thelander & Östling ABAlla vi som verkar i Angeredsområdet vet att här finns en stor potential och vi bidrar alla, var och en på sitt sätt, till områdets utveckling. Det är samtidigt oerhört viktigt att det kontinuerligt skapas förutsättningar för nya företag att etablera sig här i Angered. Årets pris går till ett företag som bidragit till att skapa sådana förutsättningar och dessutom gjorde det i orostider då många företag valde att avvakta med sina investerings- och etableringsplaner. Detta tycker vi i Angereds företagarförening förtjänar särskild uppmärksamhet och vi delar därför ut årets pris till Thelander & Östling AB som genom uppförandet av Lövgärdets Företagsby visat prov på långsiktigt agerande utifrån en positiv tilltro avseende utvecklingen i Angeredsområdet.

Företagets hemsida: http://www.tofast.se/

Foto: Hamid Raziullah Foto: Hamid Raziullah

 Vinnare 2011

Första gången priset delades ut, det gick till BodyCote med motiveringen:

Bodycote AB

"I en värld där globaliseringen har intensifierats ställs allt högre krav på effektivitet och att vara konkurrenskraftig i sin näringsutövning. Att ständigt utvecklas är en förutsättning för att en verksamhet inte ska avvecklas eller, om man är en del i en global koncern, inte ska riskera att flyttas till en annan del av världen. Och allt måste dessutom ske med minsta möjliga påverkan på vår miljö. I år så tillfaller priset ett av våra medlemsföretag som under dessa omständigheter, med stor kompetens inom kvalificerad teknik för materialhantering, är och under flera år har varit, en väsentlig länk i produktionskedjan för flera stora välrenommerade industriföretag."

Företagets hemsida: http://www.bodycote.se/

Foto: Hamid Raziullah
Foto: Hamid Raziullah
Foto: Hamid Raziullah
Foto: Hamid Raziullah

Angereds företagarförenings Årliga Utvecklingpris, formgiven av Elsa Boman som vann designtävligen som sponsrades av Göteborg Energi.